Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu siirtää lämpöä ilmasta lämmitys- ja käyttöveteen. Hyvän laitteen vuosihyötysuhde eli COP-luku kilpailee jo maalämpöpumpun kanssa. Etenkin pieneen omakoti- tai paritaloon ilma-vesilämpöpumppu on hyvä vaihtoehto, jos maalämpökaivoa ei kannata lähteä poraamaan.

Ilma-vesilämpöpumppu sopii hyvin muiden lämmitysmuotojen, esimerkiksi öljykattilan rinnalle. Ilma-vesilämpöpumpuilla on saavutettu merkittäviä säästöjä esimerkiksi hallien lämmityksessä.

Tutustu valmistajien mallistoihin

Asennuspalvelu

Kokonaisvaltaiset asennuspalvelut kaikkiin myymiimme laitteisiin. Suoritamme laitteiden asennukset ammattitaidolla ja vuosien kokemuksella.

Pyydä tarjous

Huoltopalvelu

Me emme ole merkkiriippuvainen huoltoyritys. Tarjoamme huoltopalveluita myymiimme laite merkkeihin, sekä myös muihin laitemerkkeihin.

Tilaa huolto

Rahoitus

Yhteistyökumppanina rahoitusratkaisuissa meillä toimii OP-rahoitus.

Lue lisää

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu useisiin uusiin ja vanhoihin taloihin. Toisinaan ilma-vesilämpöpumpusta käytetään myös nimeä vesi-ilmalämpöpumppu, IVLP tai ilmavesilämpöpumppu. Ilma-vesilämpöpumpun etuna maalämpöpumppuun verrattuna on ilma-vesilämpöpumpun hankintahinta sekä helppo asennettavuus. Usein esimerkiksi maaperä tai maalämpökaivoille tarvittava tila hankaloittaa maalämpöpumpun asennusta ja usein näihin kohteisiin ilma-vesilämpöpumppu on optimaalinen ratkaisu. Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan korvata aiempi lämmitysjärjestelmä, tai se voidaan asentaa aiemman lämmitysjärjestelmän rinnalle.

Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate

Ilma-vesilämpöpumppu kerää lämpöenergiaa ilmasta vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään ja käyttöveteen. Kompressorin avulla menovesi voidaan hyvillä ilma-vesilämpöpumpulla lämmittää jopa +60°C asti.
Ulkoyksikössä on puhallin joka kierrättää höyrystimen läpi ulkoilmaa, jonka lämpö muuttaa höyrystimen kylmäaineen kaasuksi. Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikössä oleva kompressori puristaa kaasuksi muuttuneen kylmäaineen korkeampaan paineeseen, joka kuumentaa kaasua entisestään. Tämän kuuman kaasun avulla voidaan lämmittää talon lämmönjakojärjestelmän vesi ja lämmin käyttövesi.

Ilma-vesilämpöpumput ovat pääasiassa kahta tyyppiä:

Split-laitteissa lämpöpumpun kylmäkoneisto on jaettu kahteen osaan – ulkoyksikköön ja sisäyksikköön – joiden välillä kiertää kylmäaine.

Monoblock-laitteissa kaikki tekniikka on ulkoyksikössä, ja sisällä olevien varaajien/varaajan ja ulkoyksikön välissä kiertää pelkkä vesi. Monoblock-laite voidaan myös kytkeä suoraan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään, esimerkiksi öljykattilan rinnalle.

Ilma-vesilämpöpumpuissa on suuria eroja

Laitteiden tuottama lämpökerroin (COP) vaihtelee merkittävästi eri merkkisten laitteiden välillä. Laitteiden nimellisteho olosuhteissa, jotka yleensä ilmoitetaan + 7 °C ulkolämpötilassa ja 35 °C:n ja/tai 55 °C:n menovedellä, ei juurikaan kerro laitteen tehokkuudesta koska rakennuksen lämmöntarve on + 7 °C:n ulkolämpötilassa varsin pieni.

Olennaista ilma-vesilämpöpumpuissa on tietää, paljonko laite tuottaa lämpötehoa esimerkiksi – 7 °C:n ja – 15 °C:n ulkolämpötilassa, koska silloin lämmitystehon tarve on suuri ja myös säästöt energialaskussa ovat suuret. Jotkut ilma-vesilämpöpumput voivat tuottaa koko talon tarvitseman lämmön lämpöpumpulla ja toiset tuottavat esimerkiksi 50 % lämpötehosta sähkövastuksella, jolloin säästöt jäävät luonnollisesti pienemmiksi.

On perusteltua pyytää laitetta tarjoavalta yritykseltä faktatietoa laitteen lämpötehosta esimerkiksi – 7 °C:n ulkolämpötilassa (useimmat laitevalmistajat ilmoittavat laitteen tuottaman lämpötehon näillä pakkasilla). Mikäli näin oleellinen tieto puuttuu esimerkiksi esitteestä tai sitä ei haluta esittää yleisesti jaettavassa muodossa olevassa painotuotteessa tms., on syytä kyseenalaistaa laitteen tehokkuus.

Luonnollisesti on tärkeää tietää myös laitteen tuottama lämpökerroin kovemmilla pakkasilla. Mitä parempi lämpökerroin (COP) on pakkasilla, sitä suurempi säästö, kunhan siis laitteen lämmitys tapahtuu ilma-vesilämpöpumpun kompressorilla, eikä sähkövastuksella.

Haluatko energialaskusta yli puolet pois?

Ilmavesilämpöpumppu toimii rakennuksesi pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä toisin kuin ilmalämpöpumppu.

Ilmavesilämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa edullisella hyötysuhteella ulkoilmasta talosi lämmitysvesikiertoon tehokkaasti myös pakkaskeleillä ja lämmittää samalla myös perheesi tarvitseman käyttöveden.

Laite on ympäristöystävällinen valinta lämmitysmuodoksi, koska pienemmän omakäyttötehon ansiosta se pienentää hiilijalanjälkeäsi. Ilma-vesilämpöpumpun asennus ei myöskään edellytä tontin mylläämistä porauskalustolla, kuten esimerkiksi maalämpöpumppua asennettaessa. Pihapiirisi säilyy ennallaan asennuksen jälkeenkin.

Ulkoilma sisältää valtavasti lämpöenergiaa – energiaa jonka ulkoyksiköt osaavat ottaa talteen parhaalla mahdollisella tavalla. Nykyaikainen, pitkälle kehittynyt invertteritekniikka optimoi ilmasta saatavan lämpöenergian määrän käyttämällä samanaikaisesti minimaalisen määrän energiaa lämmön talteenottoprosessissa.

Ilmavesilämpöpumppuja on useita erilaisia malleja ja kokoluokkia, mikä tarkoittaa, että voit aina valita taloosi parhaiten sopivan laitekokonaisuuden.

Ilmavesilämpöpumppu säästää oikeaa rahaa

Öljyllä ja sähköllä lämmittäminen on kallista ja ympäristöä rasittavaa. Varsinkin kylminä pakkaspäivinä. Ilma-vesilämpöpumpulla voit säästää talosi lämmityskustannuksissa, jopa yli 50% samalla ympäristöä arvostaen. Ulkoyksikössä kylmäaineeseen siirtyy lämpöenergiaa hyvinkin alhaisissa ulkolämpötiloissa jopa -28°C asteessa. Sisäyksikössä tämä lämpöenergia siirretään talon lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen.